Coaching Verder na de rechter

Wat ik in mijn werk als advocaat veel heb gezien, is dat mensen die in een gerechtelijke procedure zitten (of dat nu een scheiding, ontslag- of een strafzaak is, dat maakt niet uit) toeleven naar de datum waarop de rechter uitspraak gaat doen in hun zaak.

De veronderstelling is dat er met de uitspraak, duidelijkheid, helderheid en rust is. Soms is dat ook zo. Maar heel vaak hoorde ik cliënten juist zeggen dat ze daarna in een soort van 'zwart gat' vielen. De advocaat begeleidt je niet meer, want de zaak is afgerond. De omgeving is vaak geïnteresseerd in hoe de rechter zal oordelen, maar na de uitspraak is er toch wat minder interesse zo lijkt het. Het gevoel dat ik mijn cliënten vaak heb horen uiten, is het gevoel van 'er alleen voor staan'. Weinig mensen in je omgeving begrijpen wat je meemaakt. Hoe het nu echt is om dit door- en mee te maken. En daarbij komt: na de uitspraak begint de verwerking pas echt. De juridische strijd houdt je vaak in haar greep tot de uitspraak van de rechter en soms nog langer als er iemand hoger beroep in stelt. Dan lijkt er helemaal geen eind aan te komen. Zodra er een definitieve uitspraak is, komt er ruimte voor die verwerking. Waarom is die verwerking zo belangrijk?

Alle gerechtelijke procedures hebben met elkaar gemeen dat ze te maken hebben met verlies. Ik bedoel hiermee niet het verliezen van een procedure, want ook als je de procedure 'gewonnen' hebt, ervaar je verlies. Ik bedoel het verlies van de relatie met je ex die door de scheiding definitief geworden is, het verlies van je baan (ook al had je de procedure over de ontslagvergoeding bijvoorbeeld gewonnen), verlies van je zelfvertrouwen, gezichtsverlies. Hoe ga jij om met dat verlies?

Of nog concreter:

  • wat als je ex de uitspraak van de rechter niet nakomt? Wat doe je? Weer een nieuwe procedure of weer om de tafel of kies je ervoor om er zelf anders mee om te gaan?
  • wat als je inderdaad die ontslagvergoeding hebt gekregen, maar vervolgens te moe bent om ergens aan de slag te gaan? Of eigenlijk helemaal niet weet wat je zou willen doen qua werk? Alle energie ging immers naar de gerechtelijke procedure en niet naar het vormgeven van jouw toekomst daarna.
  • hoe bouw je weer (zelf)vertrouwen op?
  • hoe geef je dat wat er is gebeurd een plekje?
  • hoe ga je om met (invloed van) je omgeving?