Coaching na straf

In de tien jaar dat ik werkzaam was als advocaat heb ik zowel verdachten als slachtoffers bijgestaan. Omdat ik meer voor hen wil doen dan alleen maar begeleiden in een juridische procedure tot aan het vonnis van de rechter, heb ik geïnvesteerd in mijn eigen ontwikkeling als coach om ervoor te zorgen dat ik een verdachte of een slachtoffer ECHT verder kan helpen na een vonnis.

Want ook al heb je als slachtoffer van de rechter te horen gekregen dat je je schade vergoed krijgt en dat de verdachte een straf krijgt, dan nog kun je aanlopen tegen vragen als: hoe ga ik om met mijn angst om de verdachte weer tegen te komen? Hoe krijg ik ooit mijn vertrouwen en gevoel van veiligheid weer terug?

Ook wanneer je veroordeeld bent geweest, kun je aanlopen tegen vragen zoals: hoe kan ik voorkomen dat het in de toekomst nog een keer gebeurd? Hoe houd ik mezelf beter onder controle? Hoe ga ik om met mijn gevoel van schaamte tegenover mijn omgeving?

Maskers

Het voelt misschien vreemd dat ik zowel verdachten als slachtoffers begeleid, omdat in het strafproces deze posities zo uit elkaar liggen, maar ik zie het anders. Wij allemaal hebben een dader of destructieve kant in ons, net zoals we allemaal een slachtoffer deel in ons hebben. Ik zie ook regelmatig dat het daderschap voortkomt uit slachtofferschap. Het probleem is dat we nergens geleerd hebben om met negatieve gevoelens en dader- en slachtofferdelen om te gaan, zodat we die delen en de bijbehorende gevoelens het liefst onderdrukken en verbergen achter onze maskers. Door deze maskers en het ontkennen en onderdrukken van gevoelens voelen we minder verbinding met anderen en krijgen we steeds meer het gevoel dat we er alleen voor staan en niet begrepen worden.

Ik kijk in mijn coaching na straf naar wat er achter de maskers ligt: wat probeer je weg te drukken of te ontkennen? Het bloot leggen van innerlijke strijd zorgt voor meer inzicht, meer rust en minder strijd. Vanuit hier kan de werkelijke transformatie plaatsvinden.

Tarief individuele begeleiding: € 85,- per uur inclusief btw.

Durf jij het aan om je masker af te leggen en mij je ware gezicht te tonen?

Filmtip

Kijk eens naar de documentaire van NPO2 'The Work' (YouTube)

De film volgt drie mannen die een normaal maatschappelijk leven leiden buiten de gevangenis en die een vierdaagse groepstherapie retraite volgt in de New Folsom Prison in Californië samen met gedetineerden uit die gevangenis. Tijdens die retraite blijkt dat de angsten, problemen en overtuigingen van deze drie mannen nagenoeg niet verschilt van de angsten, problemen en overtuigingen waar de gevangenen mee te kampen hebben.